Китай срина акциите на Микрон

Търговската война между САЩ и Китай придобива застрашителни размери. Под ударите попадат високотехнологични компании и от двете страни.

Тази седмица китайски съд излезе с решение в полза на United Microelectronics Corp. (UMC) в патентния спор на тайванския производител на чипове с американската Micron Technology. В резултат на това Micron не може да продава своите продукти в Китай, информира technews.bg.

Предварителната забрана обхваща 26 типа продукти, вкл. памети от тип DRAM и NAND, съобщи Блумбърг. Американският чипмейкър все още не е коментирал създалата се ситуация, но очевидно компанията е в слаба позиция, тъй като акциите й поевтиняха с 8% след съдебното решение.

Micron обвинява UMC в това, че тайванският подизпълнител служи като канал за изтичане на интелектуална собственост към китайски фирми за DRAM памети, вкл. Fujian Jinhua Integrated Circuit Co.

UMC, на свой ред, даде на съд Micron, твърдейки, че американците нарушават нейни патенти. Продажбите в Китай осигуряват над 50% от приходите на Micron.

САЩ и Китай водят в момента търговска война, с въвеждане на мита и санкции от страна на администрацията на Доналд Тръмп, който се опитва да намали търговския дефицит с азиатската страна. Реципрочни мерки предприема и Пекин, а жертви на търговската война са високотехнологични компании, силно зависими от двата пазара.

Станете почитател на Класа