Сделката за Шазам се забавя

Придобиването на популярната услуга за разпознаване на песни Shazam от Apple се изправя пред задълбочено разследване от страна на Европейския съюз, след като антитръстовите регулатори изразиха опасения, че производителят на iPhone може да използва данните на приложението, за да привлече потребителите към собствената си музикална услуга, съобщава Bloomberg.

ЕС постави срок до 4 септември да разследва дали Apple може да получи несправедлив достъп до чувствителни данни за потребители на конкурентни услуги за музикален стрийминг. Европейската комисия ще провери и дали конкурентите на Apple Music може да понесат удари, ако Apple спре Shazam да ги пренасочва към тях.

„Достъп до подобни данни може да позволи на Apple директно да таргетира клиентите на конкурентите си и да ги насърчи да се прехвърлят към Apple Music", казва ЕС в изявление по имейл. „В резултат на това конкуриращите се услуги за музикален стрийминг може да бъдат поставени в неблагоприятно конкурентно положение".

Силните антитръстови органи на ЕС изпитват все по-големи опасения за начина, по който технологичните компании използват данните. Facebook получи сериозна глоба заради това, че не бе разкрила, че може да слее собствените си данни с приложението за съобщения WhatsApp по време на разследването през 2014 г. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер говори за данните като за валута на безплатни услуги и за това как по-малките компании може трудно да се конкурират със съперниците, притежаващи множество данни.

Apple не е отговорила веднага на искането за коментар.

Приложението Shazam използва микрофона в смартфона или компютъра, за да идентифицира почти всяка песен, която звучи, и след това насочва потребителите към места, където могат да я чуят – например Apple Music или Spotify. Сделката е едно от най-големите придобивания на Apple, като според източници цената е 400 млн. долара.

За Apple разследването срещу сливането се случва, докато се опитва да се пребори с нареждането на ЕС от 2016 г. да плати 13 млрд. евро данъци обратно на Ирландия. ЕС съди и Ирландия за това, че не е събрала сумата навреме.

Станете почитател на Класа