Демокрация по Епъл-ски

Apple намери соломоновско решение на един от най-големите скандали, свързани с iPhone. След като се оказа, че компанията умишлено забавя работата на процесора на апарати с по-стари батерии, сега тя ще даде право на потребителите сами да направят избора – по-бавен процесор и по-дълъг живот на батерията, или бързо действие на устройството, съпроводено с по-бързо изтощаване на батерията и внезапно изключване.
Новото софтуерно обновяване на iOS – 11.3, което излиза напролет, ще предлага опцията Battery Saver, като при активирането ѝ апаратът ще работи по-бавно, запазвайки по-дълго време капацитета на батерията. Тази функция ще е налична за моделите iPhone 6, 6 Plus, SE, 6S, 6S Plus, 7 и 7 Plus.
През декември Apple се извини на потребителите, че умишлено е забавяла работата на някои от своите устройства. Проблемът излезе наяве, след като технологични издания направиха тестове на производителността на смартфони от миналогодишни реколти с току-що сменени батерии и с батериите, с които са били купени. Оказа се, че при тези с нови батерии процесорът работи с 20-30% по-бързо, отколкото на тези със старите батерии.
В резултат срещу компанията бяха заведени както частни съдебни искове, така и проверки от регулатори, защото тя не е съобщила на потребителите за ограничаване на възможностите на устройствата.
Apple направи публично извинение и като жест на добра воля предложи сервизна замяна на батериите на по-старите модели (от iPhone 6 насам) само срещу $29, след като стандартно за услугата иска $79. Обяснението за забавянето беше, че компанията e искала да предпази потребителите от внезапно изключване на смартфона, когато е подложен на по-голямо натоварване и батерията му е на привършване.
Но клиентите заподозряха, че по този начин от Apple искат да ги накарат да купят нов смартфон, след като старите им устройства не работят достатъчно бързо. Парадоксът е, че от Apple отговориха на тези критики с обяснението, че със забавянето на процесора удължават живота на устройствата. С нова батерия телефонът нормализира скоростта на работа.
Големият проблем при съвременните топсмартфони, който не засяга само устройствата на „захапаната ябълка", е, че потребителите не могат сами да сменят батерията. За да намаляват размера на апаратите и да ги правят водоустойчиви, производителите вече използват т.нар. монолитен дизайн, при който телефонът е плътна конструкция, като е оставен отвор единствено за SIM картата или за миниатюрна карта с памет. А самата батерия е плътно залепена, така че замяната ѝ може да става само в сервизен център.

Станете почитател на Класа