Спад на акциите на Тесла

Акциите на Tesla рязко поевтиняват след доклад, че компанията има проблеми в автоматизираните линии за производство на новия ѝ електромобил Model 3, съобщи CNBC. Но компанията заяви, че докладът е "фундаментално погрешен и подвеждащ".
В петък след затваряне на пазара в. "Уолстрийт джърнъл" написа, че Tesla сглобява на ръка голяма част от новия Model 3 от началото на септември заради проблеми с автоматичната линия.
Днес акциите на най-голямата по пазарна капитализация автокомпания поевтиняха с 2,2%. Възможността са компанията да изпълни заложените цели за производство на Model 3 е сериозно притеснение за инвеститорите.
През третото тримесечие Tesla е доставила 26 150 коли, като само 220 от тях са Model 3. Очакванията на експертите бяха за 25 860 доставени коли и 1260 Model 3. По-рано този месец Goldman Sachs препотвърди позицията си за акциите на Tesla на "продавай", като заради проблеми с доставките на новия модел смята, че цената на дяловете ще падне с 41% до $210 до края на следващите 6 месеца.
Босът на Tesla Илон Мъск отговори в неделя на публикацията, като в инстаграм пусна клип от автоматизираната поточна линия на Model 3.
Акциите на компанията изпреварват пазара, като за последната година към миналия петък са поскъпнали с 67% при ръст от 14% на S&P 500.
От Tesla разпространиха съобщение, в което обясняват, че всяка бройка на Model 3 се сглобява на продуктовата линия, която увеличава автоматизираните си процеси ежедневно. Оттам подчертават, че всяка производствена линия за автомобили в света има както автоматични, така и ръчни операции, което "явно не е известно на в. "Уолстрийт джърнъл".

Станете почитател на Класа