Гугъл обжалва глобата от 2.4 милиарда

Компанията Alphabet, която е собственик на интернет гиганта Google, обяви в понеделник, че е стартирала официална процедура по обжалване на наложената през юни глоба за €2,42 млрд. от страна на регулаторните органи на Европейския съюз за защита на конкуренцията.
Преди време Комисията по конкуренция на ЕС постанови, че Google злоупотребила с господстващото си положение на пазара на интернет търсачки, като популяризира собствените си услуга за онлайн пазаруване при излизане на резултатите за конкурентни онлайн услуги в нейната търсачка. Европейските регулаторни органи наложиха глоба от €2,42 млрд. и наредиха на компанията да спре тези лоши бизнес практики в рамките на 90 дни, които изтичат на 28 септември.
Още тогава Alphabet заяви, че не е съгласна с решението на ЕС и че обмисля обжалване на наложената глоба, като вече е в ход самата процедура. Говорител на ЕС заяви, че Европейската комисия ще защити решението си от юни в съда.
През миналата седмица най-висшият съд на ЕС подкрепи друга голяма компания в лицето на Intel Corp. при обжалването на наложена през 2009 г. глоба от Комисията по конкуренция в размер на €1,06 млрд., като това решение представлява сериозен удар върху европейския антитръстов регулатор.

Станете почитател на Класа