Мерцедес надви представите

Ако не сте вярвали, че Mercedes-AMG ще постави двигател от Формула 1 в нормален автомобил за път, ето доказателството. Това е задвижването на Project One. Изглежда доста екзотично, нали. Босът на AMG Тобиас Мьоерс потвърди някои данни за най-абсолютната кола. 1,6-литровият турбо двигател V6 ще влиза в червена зона на 11 000 оборота. Има и армия от електромотори. Един за турбото със 106 к.с., един за двигателя със 160 к.с. и още два на предната ос. Колата може да измине само на електричество 20 км и има 40% термална ефективност. Toyota постигат това и в Prius, което е чудесно, но опитайте да го направите с над 1000 к.с. Мьоерс се радва, че това, с което разполагат Люис и Валтери във Формула 1, ще бъде достъпно и за нормални хора – двигателят, създаден от британската фабрика, е на практика същият. Както турбото, акумулаторът и електромоторът. Само че тук са четири. Също така има адаптивно окачване, което има режими – иновация, забранена отдавна във Формула 1. Един от тях е режим Qualifying, който е за максимална атака на време на обиколка. 8-степенната кутия е закачена директно към задното окачване. Двойният съединител на AMG би се детонирал при тази тяга.
Интересна е и ауспуховата система, има огромно гърне пред единичната тръба, но ще подсили звука в типичен за AMG стил, а няма да бъде в печално известния за Формула 1 нисък шум.
Друго нещо относно Project One е, че в AMG не се интересуват от пистови версии подобно на FXXK и Vulcan, а програмата в Льо Ман е твърде скъпа. И говорейки за цена, Project One струва 2,275 млн. евро. С данъците става още по-скъп. Производството е лимитирано в 275 бройки и вече всички са продадени. Дебютът ще бъде по време на салона във Франкфурт. А първите клиенти ще получат колите си през 2019. Но шефът не иска да дава технически данни за динамиката до момента. „Няма да кажа, че е най-бързата серийна кола. Не преследваме максимална скорост. Няма да коментираме цифри." А дали ще я видим на „ринга" – „Да, ще направим време. Повечето хиперколи не го правят, но ще видите време от нас".

Станете почитател на Класа