Мазда със суперикономичен двигател

Mazda съобщи, че ще бъде първият автопроизводител в света, който ще вкара в продукция по-икономичен бензинов двигател, използвайки технология, която от десетилетие нейните по-големи конкуренти де опитват да приложат, съобщи Блумбърг.
Новият двигател с компресионно запалване е с от 20 до 30 на сто по-икономичен, отколкото актуалните двигатели на компанията и използва технология, все още недостъпна за гиганти като Daimler и General Motors.
Японската компания смята да пусне на пазара първите коли с тази технология през 2019 г.
"Смятаме, че е основна задача за нас да направим идеалния двигател с вътрешно горене", казва шефът за изследване и развитие на Mazda Кийоши Фудживара. "Електрификацията е необходима, но двигателят с вътрешно горене е на първо място", добавя той.
Новият двигател с хомогенно запалване чрез компресия (HCCI) възпламенява бензина чрез сгъстяване на сместа, като прави излишни свещите. Неговата икономичност се сравнява с тази на дизеловия двигател, но без високите емисии на азотни оксиди и твърди частици на последния. Все пак той ще има свещи, които ще подсигуряват запалването при ниски температури.
Двигателят е с фирмено обозначение SKYACTIV-X и Mazda няма планове да го предоставя на други производители.
Компанията обяви също, че от 2019 г. ще започне въвеждането на електрически технологии в своите возила, а от 2025 г. ще направи автономното шофиране стандарт в колите си.

Станете почитател на Класа