Ще се изтегли ли ЧЕЗ от България

Чешката енергийна група CEZ Group (ЧЕЗ) ще вземе решение за бъдещите си операции в България до септември, заявява главният изпълнителен директор на компанията Даниел Бенеш.
CEZ започна да отчита какъв е инвестиционният интерес към българските ѝ активи от януари, но все още не е взела окончателно решение дали да остане в страната. Към момента има седем кандидата за покупката на активите на компанията. Това са базираната в Лондон, но с израелски собственик Elenilto, румънската Electrica, чешката Energo-pro, братя Атанас и Пламен Бобокови (собственици на "Приста ойл груп"), които са с водещ партньор турският инженерингов холдинг STFA Yatirim, собственикът на "Минстрой" Николай Вълканов, ТЕЦ "Бобов дол", който се контролира от Христо Ковачки, и търговецът на ток "Фючър енерджи" на Валентин Христов, пише "Дневник".
През лятото на 2016 година CEZ Group заведе арбитражен иск срещу България с мотива, че не може да защити инвестициите си в страната.
Чешката компания влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за €281,5 млн.
Две години по-късно компанията купи и въглищната централа ТЕЦ "Варна". Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.
Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ "Варна" затвори в началото на 2015 година.
Ако CEZ Group реши да напусне България, няма да е първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 година E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката "Енерго Про" за €133 млн. През 2004 г. германската компания брои малко под €141 млн., за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица.

Станете почитател на Класа