Карлсберг България ще предлага белгийска абатска бира на българския пазар

Карлсберг България представя за първи път на българския пазар Grimbergen – абатска бира*, тип белгийски специален ейл, която се произвежда и бутилира в пивоварната "Alken-Maes" в град Мехелен, провинция Антверпен, Северна Белгия.

Марката Grimbergen има 9 разновидности, но първоначално у нас ще се внася най-популярната – Grimbergen Blonde – силна светла бира със златист цвят, леко плодов и хармоничен вкус, с алкохолно съдържание 6.7 %. Отличителните характеристики на Grimbergen Blonde включват гъста и изобилна пяна с добра устойчивост, малки мехурчета и кремав цвят. Специфичният вкус на белгийски ейл развива горчиво сладки аромати, базирани на сладък корен, ананас и кайсии. Ароматът на бирата е интензивен и включва зрели плодове и карамфил, мед, сладка папрат, нотки на пушен малц и цветен хмел.

Според данни на международната агенция за проучвания Canadean за 2014 г. Grimbergen e сред петте най-предпочитани специални бири в международен план и е най-бързо растящата марка в категорията на премиум предложенията от светъл ейл .

„Вносът на Grimbergen е положителен знак за българския бирен пазар – той търпи развитие, също както и самият вкус на потребителите. Крафт предложенията печелят все повече масова популярност и се радваме, че Карлсберг България ще може да предложи първокласна бира и за тази група от любители на пивото", заяви Мариян Дочев, бранд мениджър на Grimbergen в Карлсберг България.

Grimbergen e една от белгийските марки бира, които имат правото да носят логото "Призната белгийска абатска бира" (Erkend Belgisch Abdijbier), обозначаващо спазването на стандартите на "Съюза на белгийските пивовари" (Unie van de Belgische Brouwers). Пивото се произвежда чрез топ ферментация – агресивен процес при достатъчно висока температура, която издига дрождите на маята на върха на бирената течност.

Пивото Grimbergen първоначално се прави в норбертинското абатство Гримберген, основано през 1128 г. Абатството е разрушено до основи 3 пъти в историята – през 1142 г. в следствие на унищожителен пожар, а по-късно през 1566 г е ограбено и опустошено. През 1798 г. отново претърпява пълна разруха. Тогава, по време на Френската революция имуществото му е конфискувано, а монасите са прогонени.

Именно затова символ на бирата е фениксът – митично създание, знак за прераждане и оцеляване. Днес абатството е действащ католически манастир, член на Ордена на премонстрантите, с около 30 монаси.

*Абатска бира е родово наименование за вид белгийски силен ейл, произведен в трапистки стил (под контрола на трапистки монаси), която обаче се прави от търговски (светски) пивоварни.

За Carlsberg Group
Carlsberg Group е четвъртата по големина пивоварна компания в света с широко портфолио от марки бира и други напитки. Carlsberg, Baltika и Tuborg са сред осемте най-успешни марки бира в Европа. Carlsberg Group има над 45 000 служители, а продуктите на компанията се предлагат на над 150 пазара.

За Карлсберг България
Продуктовото портфолио на компанията включва разнообразие от първокласни бири – националните Шуменско и Пиринско, международните марки на компанията Carlsberg и Tuborg, чешката Budweiser Budvar и немската пшеничена бира Erdinger. Перла в короната на Карлсберг България е сайдерът Somersby, който се произвежда и предлага в четири разновидности – ябълка, круша, къпина и нар.

 

Станете почитател на Класа