×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

КЗК глоби фирма със 102 хил. лв. за имитицаия на консервите „RIO mare”.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на „Солид Ко БГ" АД в размер на почти 102 хил. лв., равняваща се на 3% от нетните приходи от продажби на дружеството за предходната финансова 2013 г., за извършено нарушение по Закона за защита на коткуренцията (ЗЗК). Производството е образувано по искане на „Болтон Алиментари" АД, Италия, което от 1998 г. досега разпространява на местния пазар консерви риба тон с марката „RIO mare".

 

От своя страна ответното дружество произвежда и разпространява месни продукти, като от края на 2013 г. до момента предлага на българския пазар консерви риба тон с наименование „RIO mare", изработени по негов собствен дизайн, съобщиха от КЗК.

 

Проучването установи съществени прилики в дизайна и външния вид на опаковките на двата продукта. При сравнителен анализ се наблюдава сходство в използваните за фон цветови решения както на металните кутии, така и на картонените опаковки, идентично наименование - "RIO mare", еднакво цветово оформление на надписа и изписването му с плътни латински букви, една под друга, и еднакъв специфичен шрифт. Всичко това създава впечатление за сходство в опаковките до степен, която създава обективна предпоставка за въвеждане в заблуждение на потребителите относно произхода, производителя и характеристиките на съответната стока по начин, който да повлияе негативно върху конкурентната среда.

 

Предвид обстоятелството, че рибните консерви "RIO mare" на „Болтон" са придобили определена известност и разпознаваемост на българския пазар, КЗК приема, че ответното дружество е целяло по-добра реализация на пуснатия от него за първи път на пазара подобен продукт.

Станете почитател на Класа