Офшорка е новият собственик на „Бургаски корабостроителници“

От Първа Инвестиционна банка са обявили кой е новият собственик на „Бургаски корабостроителници“ – това е офшорнат компания "Хунас Инвестмънт", с представител за България Петър Антонов, каза Васил Генков, съкратен работник от предприятието. Представители на съкратените служители от дружеството са били приети от управителя на клона на банката, пред която ежедневно те продължават протестите си, съобщи БГНЕС.
Относно ролята на банката, Генков поясни, че отговорът бил "пазят активите и плащат на охраната".
"Хунас" е мажоритарен собственик, с около 80% от акциите, информира Веселин Кабов, бивш директор "Търговия и маркетинг". Банката е подала искане за спиране на Подробния устройствен план, в който е предвидено на терена на корабостроителницата да се застроява складова и производствена база, търговски център, паркинг, пристанище и др.
"Може би в хода на изработването на плана са отбелязани неща, които са си съществували открай време в завода. Още откакто е направен, на негова територия има три сгради, които са били детски градини. По времето на социализма така е било – работниците си отиват с децата, остават ги в детските градини. Столът беше направен и с търговска площ, имаше и цех за сладкарски изделия, които се продаваха", каза Кабов. Той поясни, че сега научават, че в Подробния устройствен план има и друг замисъл. От банката са отрекли информация, че корабостроителницата се продава в Русия.
Междувременно, работниците решиха да спрат с протестите пред финансовата институция, по молба на банката, и ще се преместят в градинката до централната поща в Бургас. Всеки ден те ще се събират там от 10 часа.

Станете почитател на Класа