Лобистки интереси или обикновено недоглеждане?

ГЕРБ ще преразгледа спорната поправка в Закона за автомобилните превози, която предвиждаше да отпадне специалната категоризация на автобусите, които превозват деца. Това обяви вчера транспортният министър Александър Цветков малко след като от Синята коалиция обвиниха управляващите, че прокарват лобистки интереси.
Фактът, че вносителите на спорните промени в закона се съгласиха да ги подложат отново на обсъждане, е похвален. Критиките към тях обаче трябва да са им като обеца на ухото за това, че при законодателни инициативи, които са от голям обществен интерес, само експертната оценка не е достатъчна. Българското общество е особено чувствително по въпроса с автобусните превози на деца, особено след онзи черен 4 април 2004 г., когато 12 българчета загинаха трагично във водите на Лим. Тогава парламентът реши, че стари рейсове не могат да возят деца.
За съжаление примерите с тежки транспортни инциденти у нас напоследък са твърде много и затова, когато управниците изготвят законодателни промени в този сектор, трябва да преценяват внимателно всичко, за да защитят обществения интерес. Само така ще сме сигурни, че заради лобистки интереси, политически интриги или чиновническо недоглеждане животът и здравето на хората, които пътуват с организиран транспорт, ще бъдат максимално гарантирани.

Станете почитател на Класа