ГМО са на всеки сантиметър с таргет децата

97% от населението ни е на мнение, че България трябва да продължи да отстоява дори и пред ЕС забраните за отглеждане на ГМО на нейна територия, показва проучване на НЦИОМ, представено вчера от Инициативен комитет „България - свободна от ГМО“. В същото време се очаква днес страната да бъде залята от протести.
Работата е там, че въведената в закона предпазна клауза се отнася само за пускането в околната среда, отглеждането и пускането на пазара на организми, одобрени от Брюксел, като например царевицата и картофите. Строгата забрана обаче не засяга останалите ГМО, които и сега влизат безпрепятствено в страната. Какво да кажем за соевите продукти, които се внасят от САЩ, Бразилия и Аржентина, които съдържат 100 процента ГМО? Едва ли някой познава дете, което не е хапвало вафли например. А те са сред вносните соеви продукти, както и шоколадът и разни други вкуснотии. Освен че „примамките“ с красиви опаковки са разположени на всеки сантиметър в магазините, те са насочени най-вече към децата.
Така че контролът, предвиден в новия Закон за ГМО, е най-добре да обхване и организмите, които нямат разрешение от ЕК, но се внасят. Иначе забраната на кого ще послужи?

Станете почитател на Класа