Иновациите – първо в София, или само в София

Повече от 80 на сто от иновационния потенциал на икономиката на страната са концентрирани в Югозападния район - около София, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на иновационен форум в столицата.
В добавка Плевнелиев допълни, че „Европа очаква от нас иновациите да бъдат един от трите топприоритета за управлението на следващите десетки милиарди евро“. Доста смело изказване, като се има предвид, че усилията на две правителства през последните 2,5 – 3 години ни доведе едва до 2,5 на сто усвояемост на еврофондовете – по оперативните програми на ЕС. Които по правило предоставят безвъзмездна помощ срещу качествен проект.
А когато се говори за внедряването на най-новите технологии в икономиката, приемаме за естествено този процес да се развива първо или най-силно в София, но все пак и в останалата част от страната. В повечето европейски столици кой знае каква производствена и технологична дейност не се развива, главно по екологични причини. Затова при тях иновативните практики са разсредоточени в цялата страна.
При нас обаче традицията е друга – първо в София...

Станете почитател на Класа