Кой има интерес от акцията на ОЛАФ в „Марица-изток 2“?

Зрелищната проверка в ТЕЦ „Марица-изток 2“, организирана миналия четвъртък от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), прокуратурата и експерти на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), завърши безславно. Няма установени нарушения от българска страна – напротив – изборът на изпълнител е бил предоставен на експертите на ЕБВР, която осигурява немалко финансиране от 34 млн. евро. После решението на банката е легализирано от Министерството на околната среда и водите и е подписан договор за изпълнение с избрания победител в търга – италианско-китайския консорциум „Идреко Инсигма“.
Жалбата на конкурентната в търга „Алстом“ засяга междуфирмени спорове между нея и китайската „Инсигма“, които едва ли могат да бъдат решени с усилията на българското правителство.
Но тъй като България е нарочена, ОЛАФ все пак направи проверката и установи вече установеното – нарушения в процедурата по избор на изпълнител няма. А и как би могло да има, щом като ЕБВР хем дава пари, хем посочва изпълнителя, че и нейни представители участват в проверката?

Станете почитател на Класа