Качеството и цената на тока - в Параграф 22

Намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ да обвърже цената на тока с неговото качество звучи обнадеждаващо, но за съжаление е неизпълнима задача. За пореден път това бе потвърдено вчера на организираната от регулатора кръгла маса по този проблем.
На упреците, че прекъсванията на електрозахранването са чести и причиняват неудобство на хората, собствениците на електроразпределителните дружества отговориха по обичайния начин – качеството на електроенергията е функция от вложените пари за модернизация на мрежата, които от своя страна повишават цената й за крайния потребител. С две думи – всяка инвестиция се заплаща от потребителите.
Това не е новина, дори за регулаторната комисия. По принцип именно тя одобрява инвестициите на предприятията, както и крайната цена, която плащаме всички. Самият регулатор също е наясно, че колкото по-скъп е токът, толкова по-качествен ще е и комисията ще може пълноценно да изпълнява контролните си функции, вместо просто да регистрира жалби на клиенти. Затова, вместо да организира кръгли маси по теми, които сами по себе си са Параграф 22, по-добре да си свърши работата.

Станете почитател на Класа