Държавата да развърже междуфирмените дългове

Държавата и общините дължат над 1,5 млрд. лв. като услуги по обществени поръчки и невъзстановен ДДС на частни фирми, съобщи вчера заместник-председателят на БСК Камен Колев (стр. 6). Ако парите бъдат вкарани в икономиката, ще се раздвижат между 15 и 20 милиарда междуфирмени разплащания, показват сметките на работодателската организация.
Трябва да се уточни, че става дума не просто за дългове между фирмите, но за сериозно просрочени задължения, които особено в кризата нарастват като снежна топка. Според данните за пет години общата задлъжнялост е нараснала близо 4 пъти и в края на 2009 г. е вече 200 млрд. лв., от тях 120 млрд. лв. са в нефинансовия сектор.
Но кой може да накара бизнеса да започне коректно да си плаща, след като държавата не е лоялен платец?
Вярно е, че ако изведнъж бюджетът изчисти задълженията си, ще се отвори дефицит, което няма да е добър сигнал, особено във времето, в което искаме да станем част от еврозоната. От друга страна пък, нарастващите взаимни дългове между компаниите могат да предизвикат верижни фалити. Неслучайно експертите обръщат внимание, че това е сериозна бомба със закъснител.

Станете почитател на Класа