Завой на 180 градуса за АЕЦ „Белене“

Схемата на финансиране на АЕЦ „Белене“ трябва да е такава, че България да участва в централата поне с 50 на сто, обяви вчера икономическият министър Трайчо Трайков. Според него кредитът от 2 млрд. евро от Русия не й дава автоматично право на останалите 50 процента, а може да се преговаря тя да държи 15-20 процента, остатъкът да се изплаща с електроенергия, произведена от атомната централа. По думите на Трайков това ще ни обвърже дългосрочно, но пък ние ще държим контрола върху ядрения ток.
Сегашното становище на правителството почти не се различава от това на предишното, което бе обвинено в „авантюрата“ АЕЦ „Белене“. Очевидно вече са забравени и твърденията, че 15-20% участие в нея може да гарантират националния ни интерес.
Единствената разлика тогава и сега е, че бе прието по принцип Русия да ни предостави кредит от 2 млрд. евро, а не както бе предложено на предишното правителство – от 3,8 млрд. евро. И тъй като по липса на друго предложение от кредитори приехме заем от Русия, сега трябва да помислим и за по-нататък - чий ще е контролът – български, европейски или руски. Не е тайна, че Русия охотно би го упражнила.

Станете почитател на Класа