Строителният бизнес да опита и с по-далечни дестинации

С близо 70% са намалели разрешителните за нови жилища за една година, отчете вчера националната статистика. Експертите твърдят, че това е пикът на кризата в строителството. Дали ще има съживяване в сектора и кога ще бъде то, е рано да се каже. Сигурно е обаче, че скоро няма да сме свидетели на строителния бум отпреди няколко години.
Това обаче съвсем не означава, че фирмите трябва да пускат кепенците. Вярно е, че по-големите сега се стягат да участват в инфраструктурните проекти, които нашето правителство ще стартира с помощта на еврофондовете. В надпреварата обаче ще се срещнат с мощни западни компании. Още в самото начало е ясно, че няма да е лесен бизнесът.
В същото време, когато НСИ отчита рекорден спад в строителните разрешителни, алжирската държава например обяви, че започва да изгражда 1 млн. жилища. Могат да се включат и български предприемачи.
Нашият пазар е твърде тесен, дори да свърши кризата няма да успее да захранва целия роден бизнес. Атакуваният отвсякъде европейски пазар ще става все по-сложен. Но съществуват още много и твърде любопитни дестинации в Близкия и Далечния изток, в Северна Африка и къде ли не още. В този глобализиран свят бизнесът вече не зависи толкова от разстоянието, колкото от собствения си предприемачески нюх. Колкото по-бързо нашите компании погледнат извън границите на страната ни, толкова по-лесно ще се наместят в нови ниши.

Станете почитател на Класа