За джобовете на чиновниците и парите от таксите

Нова система на заплащане се въвежда от 1 януари 2011 г. в държавната администрация, съобщиха вчера от Министерството на финансите. Тя предвижда заплатите на чиновниците да се състоят от две части – постоянна от 75% и променлива (бонуси)- от 25%. Идеята е премиите да се раздават прозрачно - според свършената работа и на база на квалификацията.
Каквито и съмнения да има, че новият модел ще заработи, в цялата тази идея има една добра новина. И тя е, че се отменя постановление на МС, с което се разрешаваше на администрациите да разпределят парите от такси и глоби. Това ПМС формираше един добър приход на тези ведомства и агенции, от които зависи раздаването на разрешителни. Срещу тази система години наред бизнесът се бори упорито и безуспешно, защото по същество това си представлява законен рекет. Таксите се увеличават непрекъснато в пъти, без да е ясно по какви критерии, а джобовете на чиновниците се пълнят, без да са си мръднали пръста за допълнително работа.
Защо чак сега властта се сети да промени модела? Отговорът е много прост и той дойде от финансовия министър Симеон Дянков на 7 януари. Тогава пред студенти от СУ Дянков прочете заплатите на чиновниците. От справката стана ясно, че някои са се разписвали срещу сумата от 6 хиляди лева месечно. За сравнение - премиерът получава 3567 лв. Очевидно е, че е несправедливо и че не се връзва с логиката на пазара – да се плаща за свършена работа и за понесена отговорност.

Станете почитател на Класа