И „Бургас-Александруполис“ под крилото на Дянков

В бъдеще за развитието на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“ ще отговаря Министерството на финансите, обяви вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. Държавната фирма „Техноекспортстрой“, която досега ни представляваше в проектната компания, също ще отстъпи пълномощията си. Въпреки решението на концептуалния въпрос кое точно ведомство (финансовото) да движи проекта за петролопровод, или пък да поеме отговорността за неговия провал, все още не е ясно дали и ако – да, кога ще платим вноската си за 2009 г. във въпросната компания – 5 млн. евро. А вече сме в 2010 година и ни чака още една вноска.
Цяло чудо е, че след като през годините за петролопровода претендираха на моменти икономическото, на моменти регионалното министерство, най-накрая той не бе даден на Министерството на околната среда и водите. Нали за българската позиция по проекта решаващо значение ще има Оценката за въздействие върху околната среда, чакана именно от това ведомство?
Или от решаващо значение са били тези дължими 5 млн. евро, които всеки момент ще се удвоят? А може би причина за прехвърлянето е способността на финансист №1 да казва твърдо „не“.

Станете почитател на Класа