Хроничният дефицит подкопава доверието

Приходната част на пенсионната система е намаляла с почти 11 млрд. лв. между 2001 г. и 2010 г. В същото време постоянно се повишават разходите й. Прогресивно нараства и дефицитът на ДОО, за десет години е скочил 23 пъти и в края на тази се очертава да е 2.3 млрд. лв.
Как може да бъде покрит недостигът? Първо – с увеличение на бюджетното участие, което никак няма да се хареса на финансовия министър. И второ – пенсиите ще трябва да останат на същите унизително ниски равнища.
Наложително е веднага да започне реформа на системата, иначе е застрашена финансовата стабилност на държавата, категорични са работодатели. Приоритет на правителството е здравната реформа и проблемите с безработицата, отговарят от ресорното ведомство.
Но докато няма ясен отговор ще има ли промени и какви ще бъдат те, дупката в пенсионната система ще продължи да се отваря. Не бива да се забравя, че в условия на криза, сивият сектор се увеличава. Фирмите търсят най-прекия начин да пестят разходи и първо зачеркват задълженията си към държавата – данъци и осигуровки.
Но кой би могъл на накара човека със солидни доходи да ги обяви в пълния им размер, за да плати сериозни осигуровки, след като се знае, че пенсията е лимитирана? Недоверието, че системата може да издържи по-продължително време, се подхранва и от разминаването между приходите и разходите, което прераства в хроничен дефицит.

Станете почитател на Класа