Нов ядрен блок, но при какви условия

По предварителни оценки на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде изграден нов ядрен блок. Става въпрос за така наречения VII блок на атомната централа, за който се говори от години наред. Освен че на площадката има свободно място, както и работен проект, на експертно ниво испанската компания Iberdrola вече е заявила желание да участва в строежа на реактора. Логично е да се очаква, че и други страни ще проявят подобен интерес. От дълго време се лансира и идеята да бъде построен VII, че и VIII блок, но с американска технология. Компанията от САЩ „Уестингхаус“ вече модернизира V и VI блок в АЕЦ „Козлодуй“, а в края на миналата година нейни представители бяха в София, за да обсъждат варианти за участие в подобна инвестиция.
Няма спор, че такова мащабно капиталовложение в условията на икономическа криза би могло да даде добър тласък за българската икономика. Освен Iberdоla и „Уестингхаус“ интерес към строежа със сигурност ще имат и руски компании, макар вече да са заети с „Белене“ .
Дали и как ще се стигне до реални разговори за нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“, трябва да реши българското правителство. А от това решение зависят не само инвестициите, но и работните места и екологията на страната ни за много години напред.

Станете почитател на Класа