Еврофондовете идват, а къде са проектите

Общо 5 млрд. евро може да се налеят в българската икономика до 2013 г. само от 4 оперативни програми, за които Брюксел даде положителни оценки досега. Дочакахме и тази вест, въпреки че вече четвърта година отброяваме пълноправното си членство в ЕС. Факт е обаче, че повечето от българските предприятия не могат да се възползват от достъпа до средства от еврофондовете. Причините досега се тълкуваха като грешки на политическото управление. Отсега нататък ръкавицата е хвърлена към бизнеса, който трябва да представи добри проекти, за да получи свежи пари.
Повечето от фирмите имат обща и непълна информация за структурните фондове, за това как се кандидатства и на какви условия трябва да отговарят, за да бъдат допуснати за участие. От друга страна, шумните скандали около предприсъединителни програми като ФАР и САПАРД допълнително обезвериха хората. Създаде се представата, че еврофондовете не са за „нормалните“ фирми и само близки до властта компании получават средства.
Сложните и тромави процедури на програмите пък допълнително утежниха нелекия път към европарите. И сега повечето бизнесмени предпочитат да теглят банкови кредити, вместо да преминат през иглените уши на проверяващи чиновници (често предлагащи частни консултантски услуги). А бизнесът иска само едно - облекчаване и прозрачност при одобряване на проектите, за да стане конкурентоспособен.

Станете почитател на Класа