Прогнозите за колосални щети от блокадата рухнаха

2,5 млн. лв. документирани щети за българските фирми заради блокадата на границата ни с Гърция отчетоха от кризисния щаб. На 18-ия ден от блокадата се очакваше щетите да са в пъти повече. В първите дни от протестите на гръцките земеделци браншови организации изчислиха, че бизнесът вече е загубил 77,5 млн. лв., а по други данни на ден щетите били по 3 млн. евро. Тези цифри обаче не се потвърдиха, за което има няколко обяснения.
Първи вариант – фирмите се опасяват от данъчни проверки. Затова редуцират сумите, за които пращат официални формуляри в кризисния щаб.
Втори вариант – щетите не са толкова грандиозни.
И трети – наистина някои фирми са загубили милиони, но не са имали навика да отчитат всичко по разбираеми причини. И сега няма как да поискат компенсации.
Още не е ясно дали за 2,5 млн. лв. държавата ще заведе иск в Люксембург, или ще остави бизнеса да се спасява, като съди фермерите в гръцки съд. Засега можем само да се надяваме, че блокадата ще приключи до дни и бизнесът ще се възстанови, защото независимо каква е цифрата за щетите, те със сигурност са сериозни.

Станете почитател на Класа