Без отстъпки при втората блокада на границата

Дали България ще съди Гърция заради протестите на фермерите в южната ни съседка, които блокираха границата между двете страни – това се очаква да реши днес правителството. Отговорът е абсолютно еднозначен – съд трябва да има, иначе нищо чудно тази ситуация да се повтаря всяка година, и то безнаказано.
През 2009 г. границата беше блокирана заради фермерски протести в Гърция над 20 дни. Сега пак се очертава горе-долу толкова дълга блокада /в най-добрия случай/. Ако сега се ограничим само с пожеланията, след време недоволстващи съседи пак могат да блокират границата ни, за да привлекат вниманието на международната общественост.
Тук едва ли са уместни тънките сметки, че примерно цената на евентуален иск може да надхвърли сумата на щетите.
Независимо какво показват сметките, държавата категорично трябва да подкрепи засегнатите фирми, независимо какъв вариант за действие ще бъде избран и къде ще се водят съдебните дела.
Бизнесът е достатъчно засегнат от икономическата криза. Затова са необходими реални действия, които ще помогнат на фирмите повече, отколкото писането на стратегии и програми. А за протестите – нека недоволните ги организират така, че да не спират превозите и да не нарушават евродирективите.

Станете почитател на Класа