Знае ли някой колко ще ни струва магистрала „Люлин“?

Досега беше известно, че турската фирма „Мапа Дженгис“ ще построи магистрала „Люлин“ за 148,5 млн. евро. С тази най-ниска цена тя спечели конкурса за изпълнител на 19 километра първокласен път през далечната 2006 г. Сега разбираме, че въпросната сума не е достатъчна и фирмата иска още пари, за да завърши аутобана.
“Мапа Дженгис“ всъщност иска около 44 млн. евро повече, за да си свърши работата, но Агенция „Пътна инфраструктура“ преценила, че има основания да й отпусне само 7 млн. лева. И тъй като допълнителните анекси за оскъпяване към различни договори у нас вече са практика, логично възниква въпросът, защо провеждаме конкурси, при които водещият критерий е предложената най-ниска цена от кандидата.
Защото се оказва, че не са един и два случаите, когато именно най-ниската спечелила цена за изпълнението на обекта надхвърля /понякога доста/ най-високата, предложена на търга. Като правило това става със строителни обекти. Строителството на терминал 2 на софийското летище също мина по този път.
Затова е много трудно да се каже с колко още ще поскъпне магистрала „Люлин“ до октомври, когато трябва да е готова. А това ли всъщност е единствената алтернатива пред нея?

Станете почитател на Класа