Новите шефове на БФБ дойдоха със стари обещания

Новите шефове на БФБ вече са факт. За изпълнителен директор на борсата бе избран Иван Такев, който досега делеше поста с освободената Бистра Илкова, а банкерът Асен Ягодин, който също беше сред ръководителите, вече е председател на Съвета на директорите. След първото си заседание новият състав се зарече в до болка познати неща: да прекрати конфронтацията с регулатора, в лицето на Комисията за финансов надзор (КФН), както и да подобри условията за търговия с ценни книжа и превръщането на пазара в по-атрактивен за чуждестранните инвеститори. Не ви ли се струва познато? Подобни крилати фрази повтаряха и освободените вече от ръководството на борсата Бистра Илкова и Виктор Папазов.
Само че част от сега избраните изобщо не са нови, а са все познати стари лица от предишното ръководство. Новите на пръв поглед попълнения са Любомир Бояджиев и Васил Големански, които според публикации в медиите са близки до кръга „Капитал“. За големите промени в ръководството на борсата финансовият министър Симеон Дянков така и не пожела да разясни мотивите си.
За публиката остават въпросите дали рокадата се прави като оценка за лоша работа на Бистра Илкова и Виктор Папазов, или назначаваме „наши“ хора на ръководни позиции.
Важното е друго - след като са ясни целите, е крайно време да видим и резултатите.

Станете почитател на Класа