Без летящ старт икономиката ни ще се възстановява с петилетки

Въпреки оптимистичните сигнали, които идват от стара Европа, българският бизнес изглежда все по-отчаян. Работодателите вчера съобщиха, че дори още да не сме стигнали дъното, оттласкването ще е в средата на годината евентуално. А през това време компаниите, които се гънат без поръчки, ще продължат да се разделят с работна ръка. Безработицата ще достигне фаталните 20% в края на годината, прогнозираха от БСК.
С 600 млрд. евро ЕЦБ подкрепи държавите от еврозоната и там вече се чувства стабилизация. Българският бизнес изпомпва последните си сили, за да се задържи на повърхността и трябва нещо изключително революционно да се случи, за да се обърне тенденцията.
Страната ни не разполага със собствени средства нито да „напомпва“ пари в потреблението, нито да налива финансов ресурс в производството. В този случай изглежда резонна идеята на бизнеса държавата просто да пусне частните инвеститори в големите национални и инфраструктурни проекти.
Разбира се, че безплатен обяд няма. И е сигурно, че който дава парите и поема риска, ще поиска гаранции, че дълго време ще прави бизнес и ще печели. Това е положението. Другият вариант е една пета от населението едва да преживява с мизерните държавни помощи.


Станете почитател на Класа