Намаляването на дълга – нова практика на финансовото ведомство

Министерството на финансите е убедило 12 строителни фирми да получат с 10 на сто по-малко пари, отколкото им дължи. Парите са за договорени, възложени и изпълнени строителни дейности от различни ведомства по време на предишния кабинет. Окончателната сума на дълга от бюджетните организации все още не е установена, макар браншът да допуска, че става дума за около 1,5 млрд. лв.
Редукцията на дълга на държавата с 10 на сто е постигната при конкретни преговори с някои фирми, а не с браншовите организации. В браншовата камара на строителите обаче членуват над 5000 компании и колкото и големи да са тези, които са се съгласили на редукция, те не представляват бранша.
Но тъй като секторът е сред най-пострадалите от кризата, е разбираемо защо някои компании са се съгласили да получат по-малко пари, но веднага. Думите на финансовия министър Симеон Дянков, че бизнесът кредитира държавата, се изпълват с все повече смисъл – за сметка на бизнеса. Дано само сегашното споразумение между финансовото ведомство и 12 строителни фирми не се превърне в традиция в деловите им отношения.

Станете почитател на Класа