Форсмажорна изненада от „Овергаз“

Основният доставчик на „Газпром“ за България - „Овергаз“, поиска от държавната компания „Булгаргаз“ да плати 35 млн. лева неустойки за количествата природен газ, които са заявени за доставка през 2009 г., но не са ползвани. “Газпром“ почти цяла есен напомняше на европейските си контрагенти, че ще си поиска дължимото.
Според клаузите на договорите за доставки неустойки трябва да има, още повече че топлата зима и икономическата криза драстично намалиха потреблението на природен газ в цяла Европа.
Както обаче е известно, миналата зима, когато руският газов гигант прекрати доставките за 10 дни, не ни плати неустойки с аргумента, че „Булгаргаз“ няма договори с руската компания, а с нейни дъщерни фирми – посредници. Точно те - „Газпроекспорт“, „Винтресхал“ и „Овергаз“, от своя страна пък се позоваха на „форсмажор“ - обстоятелства извън техните възможности за реакция, каквито в договорите не са предвидени.
Сега май е ред на „Булгаргаз“ и другите европейски газови компании да се позоват на „непреодолима сила“ - икономическата криза, чиито размери, начало и край никой не беше предвидил.
Като страничен ефект в момента „Овергаз“ онагледява причините, поради които „Булгаргаз“ иска доставки на газ без посредници.

Станете почитател на Класа