Пак сме на опашката по усвояване на еврофондовете

За пореден път Брюксел ни предупреждава, че усвояването на европейските фондове е много бавно и страната ни не може да се ползва от финансовия ресурс, който е от изключително значение на икономиката в условията на криза.
В писмото на генералния директор на ГД “Регионална политика” в ЕК Дирк Анер, изпратено на 8 януари до вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, дори има своеобразен ултиматум. Ако до края на този месец българската страна не изпрати отчет за действията, които е предприела, за да осигури редовност и ефективност на инвестиционните проекти по Оперативна програма „Околна среда“, службите на ЕК ще предприемат действия по спиране на цялото финансиране.
От ековедомството веднага отговориха, че ще спазят този срок. Да се надяваме, че за пореден път ще получим поредната отсрочка. Това вече дори не изглежда толкова съществено. По-важното е, че тонът на Брюксел започва да става все по-ултимативен. Което означава, че в Европа са на път да изгубят търпение.
Днес и утре представителите на различните ведомства се събират в София, за да информират какво са свършили и какви са проблемите им с европроектите. Дали обаче подобни форуми вече са достатъчно убедителни, за да намалят риска от ново спиране на европари към страната?

Станете почитател на Класа