Такса електромер - още приходи за търговците

Трябва да се въведе такса електромер, настояват от електроразпределението във Варна и Горна Оряховица, собственост на немската компания E.ON. Аргументът – в къщите във високопланинските райони никой не живее за постоянно, а само един-два месеца в годината. Ежемесечното отчитане на електромерите там само оскъпявало дейността на E.ON, затова потребителите да бъдат добри да поемат разходите от компанията. При това става дума за всички клиенти, а не само за тези с имоти в планинските райони.
Логиката на собствената печалба (за компанията) е повече от прозрачна, обаче по закон електромерите са собственост точно на електроразпределителното дружество. Негова работа е да ги обслужва и да следи за тяхната изправност, независимо от географското и административното местоположение на уредите.
Ако обаче за съответната компания е толкова трудно да го прави, държавният регулатор може да промени лицензията й. Или пък да каже, че собственикът на електромера заплаща и таксата му, в случай че се въведе.
Защото независимо за какъв допълнителен разход се говори, работата винаги опира до печалбата на монополиста, която е за сметка на клиентите.

Станете почитател на Класа