Туризмът си заработи спада

Няма туристи, цените на зимните курорти падат, очаква се легловата база в бранша да намалее поне с 200 000 легла, а 700 хотела така и да не намерят купувачи. Тъжната констатация, макар и позакъсняла, е логично следствие от мащабното и безразборно презастрояване с хотели на различните видове курорти.
Другото логично следствие на презастрояването е неособено високото качество на българските курорти като цяло, оттам и славата ни на евтина дестинация. Защото никой не отива на почивка, макар и за два дни, с надеждата, че съседът по хотел ще наднича в неговите стаи. Или че диско музиката ще разпръсква децибели по цяла нощ, а от съседния строеж по цял ден ще се чува как багерът копае или дърводелци правят довършителните работи по току-що построената нова „перла“ на и без това претъпкания хотелски комплекс.
Повечето от хората тук и по света разчитат на известно уединение поне по време на отдиха си. Когато не могат да го получат в българските туристически комплекси, естествено, го търсят на други места. В резултат нашите хотели остават много, но празни, а в перспектива вероятно ще се наложи част от тях да бъдат съборени. Което беше ясно още преди да започнат да ги строят.

Станете почитател на Класа