Пак ще намаляват тежестта на администрацията

Ведомството на Трайчо Трайков, водено от благородни намерения за намаляване на административната тежест, обяви цял конкурс за избор на фирма, която да оразмери тежестта на бюрокрацията и да предложи начини за намаляването й. Как ще стане това, предстои да видим. В интерес на истината, на кандидат-оразмерителя е отпуснат достатъчен срок да си свърши работата - 240 дни.
Известно е, че проблемът с административната тежест върху бизнеса съществува, откакто съществува администрация. А нейното основно качество да се самовъзпроизвежда само затруднява дейността на фирми и граждани.
Фактите досега показват, че всеки опит за окастряне на бюрократичните изисквания, всъщност ги умножава. За пример може да вземем ситуацията с регулаторните и разрешителните режими. Когато бизнесът алармира, че режимите са прекалено много и не всички почиват на законна основа, те бяха около 600-700. Година след прокламираното намерение системата да бъде опростена, дейностите, които се извършват само с разрешителни, се оказаха над 1000.
Сега не ни остава нищо друго, освен да се надяваме, че след изпълнението на тази обществена поръчка, разрешителните няма да надхвърлят бройката 2000. А от цялото упражнение с поръчката да спечели само фирмата-оразмерител.

Станете почитател на Класа