“Топлофикация“ все заплашва, но абонатите нехаят

230 млн. лв. са несъбраните вземания от абонати само на „Топлофикация-София“, а през миналата година дружеството е събрало от длъжниците си около 9 млн. лв, обясниха оттам. При условие че в момента събираемостта на вземанията е около 60%, повече от ясно се вижда, че методите за финансово стабилизиране не са много ефективни.
Малката част от събраните вземания в София идват от частните съдия-изпълнители, които изпълняват разпоредбите на Темида.
Далеч по-успешен вариант за справяне с финансовите несгоди практикуват от „Топлофикация-Бургас“ - там работят с фирма, която събира просрочените задължения, и без да се стига до съд, двете страни си стискат ръцете. От морския град дори твърдят, че не желаят да влизат в съдебни дела с клиентите си, защото това е бавна и трудна процедура за събиране на задължения.
Опитът на бургаското парно е поредното доказателство, че частният мениджмънт се справя по-добре от държавния при управлението на закъсали дружества. А прехвърлянето на парното в София между държава и община не само че няма да доведе частен капитал в него, но може да накара и тези 60% коректни абонати да не си плащат.

Станете почитател на Класа