Водният сектор отново пред изпитание

Според разпоредбите на новия Закон за водите, който влезе в сила в средата на миналата година, водопроводните и канализационните активи на ВиК дружествата в страната трябва да станат публични – държавни или общински. Досега такова прехвърляне не е правено на нито едно ВиК у нас и това никак не е чудно. Преди всичко не се знае коя тръба къде е, под чия земя минава и колко е дълга.
Оказва се, че кадастърът отразява единствено откъде минават електропроводите, но не и канализационните и водопроводните тръби, където има такива. Което не е чудно, след като електроразпределенията бяха приватизирани още до края на 2004 година. Освен това в по-голямата си част електропроводите са надземни, така че проблемът с тяхното трасе едва ли е съпоставим с този на водопроводите.
Учудващо е също, че не са запазени строителните книжа от времето, когато са строени водопроводите. Особено, като се има предвид, че водоснабдяването у нас все още е пионерска дейност, а канализацията – истински лукс.
Съмнително е, че някой сега ще започне да прави разкопки, за да се установи коя тръба откъде минава и чия собственост е. А прехвърлянето на активите на хартия става най-лесно. С тях - и проблемите, които очевидно няма да приключат с поредната смяна на собствеността.

Станете почитател на Класа