Да надхитриш магистрат

Министерството на финансите преведе вчера пари за бонуси на магистратите по сметката на съдебната система в БНБ. Става въпрос за 19,4 млн. лв. Това беше отговорът на Симеон Дянков на заплахата на магистратите, че ще го съдят, защото им спрял 13-ата и 14-ата заплата, които смятаха да си раздадат от спестени средства в системата. Номерът в случая е, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не може да оперира с парите заради приключване на финансовата година. И че по този начин губят бонусите си.
Затова пък магистратите нямат правни основания да съдят министър Симеон Дянков. Хитрият ход на министъра хвана неподготвени около 500 магистрати, които в понеделник се заканиха, че ще го съдят, защото се намесвал в независимостта на съдебната система. В същото време много редови българи се зарадваха на номера на Дянков, защото е повече от спорно, че точно съдиите и прокурорите са гилдията, която най-много е заслужила коледни премии.
Бонусите за висшите магистрати изглеждаха истински нахално решение на фона икономическата криза. А да обвързваш собственото си материално благополучие с независимостта на системата, си е повече от нагло. Независимост в крайна сметка не означава, че някой е над правилата. А правилата по време на криза са прости – затягане на коланите.
19,4 млн. лв. на фона държавния бюджет може и да не са голяма сума, но със сигурност могат да бъдат използвани по-ефективно в съдебната система, отколкото, ако бъдат раздадени под формата на празнични премии. Точно за това ходът на Дянков, макар и по същество да представлява „вратичка“ в нормативната уредба, не е осъдителен.

Станете почитател на Класа