АЕЦ „Козлодуй“ - печалбата преди всичко

Либерализираният енергиен пазар дава възможност на производителите да се възползват с пълна сила от него, още повече че у нас те не са толкова много. Например, ако не съществуваше свободен пазар, АЕЦ „Козлодуй“ нямаше да може да предлага на промишлените потребители в България електроенергия по 70 лв./мвт, а на гърците да го продава по 62 лв./ мвт. Сигурно е, че централата печели и от двете цени, затова непатриотичният й подход към нашите консуматори на свободния пазар звучи еретично, в подкрепа на чуждите икономики.
Всъщност АЕЦ „Козлодуй“ просто спазва една стара традиция. Както НЕК до 2003 г. продаваше тока на Турция при средна цена от 2,55 (американски) цента/квт, а у нас на населението го пласираше по 4-5 цента и продължаваше да настоява, че цената е ниска. Тогава Турция спря вноса на български ток, но вътрешните цени не паднаха, напротив, и досега се увеличават.
А и до ден днешен както производителите, така и търговците продължават да твърдят, че цените на тока са ниски, и непрекъснато искат тяхното увеличение. Дори и на регулирания пазар от защитените потребители.
Е, свободният пазар носи повече рискове – и за производители, и за клиенти. В случая обаче гарантира печалбата не само на АЕЦ „Козлодуй“, но и на неговите задгранични клиенти.
Българските да се оправят сами.

Станете почитател на Класа