Брюксел решава и за тютюна

Бързо приключиха вчера протестите на тютюнопроизводителите. Лично премиерът Борисов обеща пред техни представители, че още по време на първия за следващата година Съвет на министрите на земеделието на ЕС, българската страна ще помоли за разрешение да предостави на тютюнопроизводителите 116 млн. лв. като държавна помощ.
Да приемем, че Брюксел склони, а въпреки оскъдния бюджет българската администрация успее да задели въпросните милиони и ги предостави като премии за тютюна. Производителите ще са доволни, няма да има стачки, във властта ще е спокойно...
Това спокойствие обаче ще е много временно. Защото ако тютюнджиите смятат да пеят същата песен и догодина, значи нищо не са научили. Или просто не им е обяснено точно и ясно, че Брюксел вече има решение по въпроса и няма намерение да подкрепя този отрасъл. Високите акцизи върху цигарите са само едната страна на медала. От другата е изтеглянето на европейската подкрепа за производството на тютюн.
Всъщност истинският проблем на тези хора сега се отлага за след няколко месеца. Дано проумеят, че като вземат въпросните пари, най-добре е вече да са наясно в какъв нов бизнес да ги вложат.

Станете почитател на Класа