Столичният бюджет трябва да бъде разпределен така, че да не спират основните проекти за града

Столична община не може да изпълни бюджета си за 2009 г., стана ясно от доклад, внесен от заместник-кмета по финансите в София Минко Герджиков. Според документа парите в столицата намаляват с близо 48 млн. лв. от първоначално заложените. За 12 млн. лева няма източник на финансиране, а близо 36 млн. лв. вече са похарчени за други дейности.
Зад сухите цифри се крият програми и проекти, които директно засягат софиянци. Например живеещите в кв. „Малинова долина“ и тази година няма да дочакат изграждане на инфраструктура, а жителите на източните квартали трябва да забравят за продължението на бул. „Андрей Сахаров“.
Изводът от всичко това е, че реалните удари на кризата вече рефлектират и върху най-мощния в икономическо отношение български град. Това подсказва, че столичният бюджет за 2010 г. също ще заложи на затягането на колани, което в много отношения ще върже ръцете на амбициозния нов кмет Йорданка Фандъкова. Впрочем, добрите управленци си личат най-добре именно по време на криза. Столична община може и без 48 млн. лева, вероятно може и без 100 млн. лева. Въпросът е бюджетът да бъде разпределен така, че развитието на основните проекти за София да не спира, а софиянци да бъдат доволни от своя град.

Станете почитател на Класа