Сделки под политически чадър

По случай приближаващите 100 дни, откакто е на власт, областният управител на София отчете рекорден брой неизгодни заменки в периода 2005-2009. 280 сделки вече са предадени на прокурор.
Едва ли някой би се изненадал от схемата „кон за кокошка“, която бившият областен управител Тодор Модев последователно е прилагал по отношение на държавната собственост. Преди него и други областни управители следваха тази формула без съпротива. Даже с огромно желание. Гарсониери в кв. „Люлин“ срещу многостайни апартаменти в кв. „Изток“, терени на бул. „Черни връх“ срещу неизползваеми ателиета в „Манастирски ливади“ , жилища в Дупница срещу такива в кв. „Лозенец“ са само част от безобразния начин, по който е била ощетявана държавата. И от който са имали полза лица, свързани с определена политическа сила.
Порочното в случая е начинът, по който се е извършвала оценката на имотите. Обикновено оценителят е един и само той си знае по какви критерии дава оценка на едни имоти и по какви на други. От това държавата по правило губи. Затова е добре да се приеме предложението да се въведе широк избор на оценители. Те да се избират с жребий, така че да няма съмнения за нагласени сделки. И за корупция, разбира се.

Станете почитател на Класа