Равнис с Брюксел и за транзитните такси на тока

След одобрените от парламента промени в Закона за енергетиката страната ни вече няма сама да определя цените за транзит на ток. Измененията трябваше да бъдат направени заради изискванията на Брюксел, който отсега нататък ще определя тези такси.
Изказванията на експредседателя на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай, че заради това България ще загуби пазарите си на ток, са лишени от смисъл. Първо, защото нямаме кой знае колко ток, че да изнасяме. И още, защото с влизането на България в ЕС всички сме в мегадържава и мегапазар заедно с правилата.
Депутатите по-добре да се замислят върху изготвянето и одобрението на енергийната стратегия до 2020 г., на базата на която ще се реши къде и какви мощности са необходими на страната. Добре е управляващите да помислят и по какъв начин да се приемат мерките от третия либерализационен пакет и как ще бъдат отделени енергийният и газовият оператор. Друга тема за размисъл трябва да бъде и изграждането на енергийна борса, с която прозрачно ще могат да се определят цените на електроенергията за бизнеса.

Станете почитател на Класа