Разделяй и владей!

Михаил Рангелов

На тайна среща на транспортното министерство с представители на морския бранш във вторник бе официално представен новият директор на ИА“Морска администрация“ Сергей Църнаклийски. За съжаление на срещата, на която бе обявено, че ще се дискутират назначения и журналистически публикации, не бяха допуснати представителите на самата преса.
На преминалото по всички неписани правила на италианската Камора събиране 8 от 24-те поканени морски организации са засвидетелствали подкрепата си за новия изпълнителен директор. От разпространения пресрелийз на транспортното министерство не става ясно единствено дали това засвидетелстване е било придружено от целуване на пръстен и заклеване във вярност. Факт е обаче, че изключителният фал с назначаване на разследван за злоупотреби служител не може да бъде покрит само с едно официално изявление.
Нека министър Цветков да обясни защо утвърждава доклад на инспекторите си с изброени нарушения с параф „Одобрявам“, а след това назначава същия човек за началник. Оправданието, че той назначава Църнаклийски, докато не бъде официално осъден, е, меко казано, смешно. По тази логика колегата му Росен Плевнелиев може да върне за шеф на пътната агенция Веселин Георгиев – Батко, който също е много добър професионалист, а и още не е осъждан.
Това, което буди надежда, е, че все още морските хора са запазили своите чувства за чест и достойнство. Две трети от поканените да целуват ръка на новия шеф на ИАМА организации отказаха по любезен или не толкова любезен начин участието си в този фарс.
Това, което постигна новото ръководство на морската администрация, бе, че успя да настрои едни срещу други организациите във Варна и Бургас. Докато от морската столица не присъства никой, хората от Бургас бяха докарани почти под строй. Само и само, за да се легитимира едно доста съмнително назначение. Принципът „Разделяй и владей“ не е българско откритие, но в случая беше използван от ИАМА. А съмнителните назначения не са измислени от министър Цветков, а са си традиция, в която той успешно се изявява като ученик на Петър Мутафчиев и Николай Василев.

Станете почитател на Класа