Обратната страна на рулетката

От следващата година всички хазартни игри ще се облагат с единна ставка от 12%. Това предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, които отново разбуниха страстите „около рулетката“.
Досега хазартни игри на базата на залаганията върху спортни резултати или случайни събития се облагаха с 10%, а останалите игри като лотарии, бинго, кено и други – с 12 на сто. Отхвърлено бе предложението на Синята коалиция и партията на Яне Янев ставката за хазарт да се вдигне на 15%. И въпреки че индустрията бе пощадена и ставката бе вдигната само с 2%, пак се оказа, че има недоволни. Според някои представители на този бизнес по-високият данък ще нанесе сериозни поражения на лицензирания частен хазартен бизнес и ще ощети хазната. Някои от големите инвеститори в бранша дори се оплакаха, че хазартът в България се смята за мафиотска индустрия, която трябва да се забрани. Но не дадоха обяснение защо има подобни нагласи в обществото и на какво се дължат те.
Като че ли хазартният сектор е забравил какво се случи в страни като Русия, където подобни дейности бяха напълно забранени. В други държави пък хазартът е разрешен само на определени места и градове, каквато е практиката в САЩ. Така че, вместо да се оплакват, май е крайно време да се замислят как да си изчистят и без това не особено чистото реноме.

Станете почитател на Класа