Кога ще затворят „Кремиковци“?

Металургичният комбинат „Кремиковци“ отново преживява преломен момент, след като стигна до състояние на свръхзадлъжнялост и неплатежоспособност. Сега се чака кредиторите му да кажат дали предприятието ще се оздравява, или ще се разпродава на парче. Решаващо е мнението на финансовото министерство, което представлява държавата като кредитор. Днес най-вероятно становището му ще стане известно.
По принцип обаче поне от година и половина-две се знае, че комбинатът ще бъде закрит. Само проблемите с екологията на Софийското поле стигат, за да бъде взето такова решение. Дори и да не бъде взето сега, закриването му е само въпрос на време, поне това показва опитът. През годините от неговата приватизация (1999 г. ) досега на няколко пъти предприятието смени собственика си. През това време първо се отделиха някои цехове, а впоследствие бяха закрити. Някои от дейностите бяха препродадени, после – също закрити.
Когато за пръв път се озова в частни ръце, там работеха 16 000 металурзи. Днес те са 3500 души и на практика нито едно производство не работи.
Така че, дори и да има нов собственик, това само ще удължи агонията. Крайният резултат при всички случаи ще е затварянето на комбината.

Станете почитател на Класа