Оптимизъм по време на криза

През последните три месеца на годината ще има известно смекчаване на ситуацията у нас и е много вероятно да се очаква, че общият спад на икономиката ще е около 5% спрямо 2008 г. Това е една от прогнозите на Центъра за икономическо развитие. Според друга още през лятото на 2010 г. тенденцията ще се пречупи и българската икономика пак ще тръгне нагоре. Премиерът Борисов впрочем е оптимист в още по-голяма степен, защото очаква облаците на кризата да се разкъсат още след първите три месеца на 2010-а, т. е. щом пукне пролет.
Оптимистичните прогнози са хубаво нещо. А най-хубавото е, когато се случват. За да станат обаче реални, са необходими поне две неща. Първо – да дръпнат напред западноевропейските икономики, откъдето българските производители ще получат нови поръчки за работа. И второ – в страната да продължи да влиза свеж финансов ресурс.
Пикът на чуждестранните инвестиции обаче едва ли ще се повтори през следващата петилетка. Анализатори дори очакват през 2010 г. драстичен спад на външните вложения у нас. Единствено европейските фондове могат да компенсират намалението.
И ако развитието на европейските икономики никак не зависи от българското усилие, то управлението на средствата на ЕС е дело на българските управляващи. Обяснимо е в условия на криза финансовият министър да проповядва повсеместно ограничаване на разходите. Но е време да започне и масова кампания за увеличаване на приходите, в т. ч. на евроресурсите, които са определени за страната ни.

Станете почитател на Класа