Пари за спорт - да, но защо само за високи постижения

В актива си като треньор Свилен Нейков има олимпийска и световни титли, както и куп други призове и медали. Очаквано е, че оглавяваното от него в момента спортно министерство получи увеличение на бюджета за следващата година от над 18 милиона лева. Най-голям дял в него заемат парите за високи спортни постижения. Вярно, спортът винаги е бил лицето на една държава пред света. Но „българското лице“ от години „погрознява“ - все по-малко титли и медали печелят спортистите ни, а вместо това се забъркват в допинг скандали и светска суматоха.
Федерации и клубове вече доволно потриват ръце колко пари ще вземат и как ще могат да подготвят състезателите за най-големия спортен форум – олимпиадата, която е в Лондон през 2012 година. Да, но две години подготовка вече са загубени, така че скокът в нивото на атлетите ни и жътвата от медали граничи със съновидение. На фона това заделените едва 300 000 лева за обновяване на държавната спортна база са нищо и никакви жълти стотинки. А за високия спорт точно подготвителните бази са много важни. В България имаме няколко такива край морето, край язовири, та чак до Белмекен, което са уникални за Европа условия за подготовка. Точно базите трябва да се ремонтират по последните тенденции, така че да могат да изкарват пари, като привличат чужди отбори.
Не е никак ясно и колко от този бюджет ще отиде за масовия и ученическия спорт. Те традиционно вече преминаха в ръцете на общините, клубовете и частните спортни площадки. За него мислят общините, училищата и местните власти, а държавата гледа отвисоко. А не е ли здравето на нацията и физическото възпитание на подрастващите най-вече държавна грижа? Защото още римляните са казали: „Здрав дух в здраво тяло.“

Станете почитател на Класа