БЕХ пак остана без партньор за АЕЦ „Белене“

Инвеститорът на проекта за АЕЦ „Белене“ - Българският енергиен холдинг (БЕХ), пак остава сам в неравната битка за финансирането на мегапроекта.Избраният от нея партньор – германската RWE, след продължителен размисъл се отказа от участие, а обещаните от нея 1,250 млрд. евро отново се загубиха на хоризонта.
По най-дипломатичния начин германците оправдаха изтеглянето си с глобалната криза, за да не ни обидят, но истината е, че чакаха без резултат вече година и половина нещо да потръгне напред по изграждането на втората атомна централа у нас. Не стана.
За цялото време от 2006 г. досега не се появи банка, която да кредитира централата, а вече след изтеглянето на RWE и да имаше желаещи, вече са се отказали. Затова е необясним оптимизмът на енергийния холдинг, че ще намери европейски партньори дори и след вчерашното фиаско.
Сега е ред на Русия отново да припомни, че може да ни отпусне 3,8 млрд. евро кредит, който засега още не сме отказали, но и не сме поискали. Иначе енергийният холдинг може да си остане насаме с АЕЦ „Белене“ и да си я строи в близките десетилетия с подръчни средства.

Станете почитател на Класа