„Златна“ вода заради фирмени кредити

Заради изтеглени кредити и повишение на цената на тока 24 от общо 62 ВиК дружества в страната са поискали ДКЕВР да им разреши увеличение на цената на водата. Обосноваването с поскъпналата електроенергия е разбираемо, тъй като натоварва разходите за добив на ценната течност.
Досега обаче държавният регулатор по никакъв начин не е допускал в цените на каквато и да е услуга да бъде калкулирана и стойността на теглен кредит. Принципът е, че чрез цената потребителите плащат инвестициите - подобрената услуга, а не теглените за тази цел кредити. Както се казва – с пари всичко се купува. Така някое ВиК из страната може да реши да се обзаведе я с нови автомобили, я с някоя друга екстра и да претендира потребителите да плащат за нея.
Затова регулаторът иска доказателства, че парите са вложени в мрежата, преди да вземе решение за промяна на цената. Иначе е ясно, че у нас всяка промяна е в посока нагоре.
За проблемите във ВиК сектора отдавна се говори и винаги се набляга на това, че има нужда от гигантски инвестиции. Както и за това, че загубите при пренос все още са на равнище 61 процента и ни се начисляват в цените. Което пък ни подсказва темпото за инвестиране в амортизираните мрежи. Тогава? Обосновано ли ще е едно ново поскъпване?

Станете почитател на Класа